Πως να κάνετε την ιστοσελίδα σας πιο φιλική προς τον επισκέπτη

Πως να κάνετε την ιστοσελίδα σας πιο φιλική προς τον επισκέπτη

Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο φιλικό προς το χρήστη; Η ιστοσελίδα μπορεί να έχει όλες τις χρήσιμες και σωστές πληροφορίες, ένα ξεχωριστό slogan και ενδιαφέρον περιεχόμενο αλλά εάν δεν είναι φιλική προς το χρήστη δεν θα προσελκύσει το κοινό που επιθυμείτε.

Από: Σταύρος Τάχης

Καταλαβαίνουμε πόσο χρόνο και πόση προσπάθεια ξοδεύετε για να κάνετε την ιστοσελίδα σας να αποτυπώνει τις προσδοκίες που έχετε για την επωνυμία (brand) σας και να στοχεύσετε στο κοινό που επιθυμείτε να συνδεθείτε. Για αυτό τον λόγο θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι έχετε ως προτεραιότητα την εμπειρία του χρήστη καθώς κατασκευάζετε την ιστοσελίδα σας. Η ιστοσελίδα μπορεί να έχει όλες τις χρήσιμες και σωστές πληροφορίες, ένα ξεχωριστό slogan και ενδιαφέρον περιεχόμενο αλλά εάν δεν είναι φιλική προς το χρήστη δεν θα προσελκύσει το κοινό που επιθυμείτε.

Τώρα, τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο φιλικό προς το χρήστη; Ο όρος αναφέρεται απλά στο πόσο εύκολο είναι για τους πελάτες σας να χρησιμοποιήσουν την ιστοσελίδα σας. Αν μία ιστοσελίδα είναι δύσκολη στην πλοήγησή της δυσκολεύοντας τον χρήστη, ή έχει απογοητευτικά αργό χρόνο φόρτωσης των σελίδων της, οι χρήστες σας δεν θα απολαύσουν το χρόνο που θα ξοδέψουν στην ιστοσελίδα σας και πιθανότατα δεν θα επιστρέψουν.

Εάν η ιστοσελίδα σας δεν φαίνεται φιλική προς το χρήστη, σας παρουσιάζουμε παρακάτω πως μπορεί να αναβαθμιστεί:

Βελτιώστε την απόδοση της ιστοσελίδας σας

Σε κανένα χρήστη δεν αρέσει μια ιστοσελίδα που παίρνει πολύ χρόνο για να φορτώσει. Μπορεί να είναι πραγματικά απογοητευτικό, αν κάνετε κλικ σε ένα σύνδεσμο που παίρνει περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα για να εμφανιστεί. Μπορεί να ακούγεται ανυπόμονο, αλλά στον κόσμο του διαδικτύου, οι χρήστες συνηθίζουν να συλλέγουν πληροφορίες μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. «Οι χρήστες περιμένουν μια ιστοσελίδα να φορτώσει σε λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα - και μπορεί να φύγουν από μια ιστοσελίδα που έχει μεγαλύτερο χρόνο φόρτωσης», δηλώνει ο web expert Ashley Poland.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση της ιστοσελίδας σας είναι η ταχύτητα απόκρισης, δηλαδή το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να διαβιβαστούν τα δεδομένα από το server στον browser σας. Η ταχύτητα απόκρισης επηρεάζεται δραστικά από την τοποθεσία του server. Εάν εξακολουθείτε να ψάχνετε για ένα καλό web hosting, σκεφτείτε  την επιλογή αυτού που προσφέρει virtual server packages. Σιγουρευτείτε ότι δεν θα αναγκάσετε τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας να πλοηγηθούν σε μια αργή ιστοσελίδα.

Η εταιρία μας φιλοξενεί τις ιστοσελίδες των πελατών της στα μεγαλύτερα data centers του κόσμου παρέχοντας ιδανικές συνθήκες τεχνικής υποστήριξης.

Εύκολη στην πλοήγηση

Μια ιστοσελίδα που είναι δύσκολο να πλοηγηθεί θα είναι ενοχλητική για τους χρήστες και εδώ είναι το σημείο όπου το web design είναι ζωτικής σημασίας. Οι ιστοσελίδες προκαλούν σύγχυση και δυσκολία στους χρήστες, όταν το layout είναι κακά σχεδιασμένο. Θέλετε η ιστοσελίδα σας να είναι όσο πιο απλή και εύκολη στη χρήση της. Βασικά πράγματα, όπως η τοποθέτηση της εσωτερικής μηχανής αναζήτησης στην κεφαλίδα της ιστοσελίδας, η τοποθέτηση του λογοτύπου της εταιρίας στο επάνω αριστερά μέρος της κεφαλίδας με σύνδεσμο στην αρχική σελίδα και η χρήση εικόνων που ενισχύουν και δεν αποσπούν την προσοχή του χρήστη στο περιεχόμενο.

Επιπλέον, σε όλο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας θα πρέπει να υπάρχουν λογικά οργανωμένες θεματικές ενότητες, καθιστώντας εύκολο για τους χρήστες να τις εντοπίζουν γρήγορα και να μεταφέρονται στη σχετική ενότητα. Αν και εξαιρετικά απλό, αυτά τα πράγματα εξασφαλίζουν μία σαφή και καλά οργανωμένη δομή, βελτιώνοντας δραστικά τη συνολική αίσθηση της ιστοσελίδας σας.

Responsive Design

Ένα εξίσου σημαντικό σημείο που αφορά στην απόδοση της ιστοσελίδας είναι η βελτιστοποίησή της για κινητές συσκευές. Καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου προτιμούν κινητά ή tablets αντί των σταθερών υπολογιστών, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η ιστοσελίδα σας είναι φιλική προς το χρήστη μέσα από ένα ευρύ φάσμα συσκευών.

Το Responsive Design επιτρέπει σε μία ιστοσελίδα να προσαρμοστεί σε διαφορετικές διαστάσεις οθόνης έτσι ώστε να εμφανίζεται χωρίς κανένα πρόβλημα σε κάθε περιηγητή (browser).

Ευκολία στην αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας

Με τόση μεγάλη έμφαση στα τεχνικά χαρακτηριστικά και στον έξυπνο σχεδιασμό των ιστοσελίδων, είναι εύκολο να παραβλέψουμε τα ανθρώπινα στοιχεία της λειτουργίας μιας ιστοσελίδας. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να κάνεις εύκολο για τους χρήστες της ιστοσελίδας να βρουν τα στοιχεία επικοινωνίας. Η έλλειψη των στοιχείων επικοινωνίας μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια για την συνολική εμπειρία του χρήστη.

Να είστε βέβαιοι ότι η ιστοσελίδα εμπεριέχει μια φυσική διεύθυνση, μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό τηλεφώνου σας, και κάντε όλα τα στοιχεία επικοινωνίας να βρίσκονται εύκολα. Καλό θα ήταν να τα συμπεριλάβετε στο footer κάθε σελίδας του διαδικτυακού σας τόπου, καθώς και σε ένα banner εμφάνισης.

Επιπλέον, οι φόρμες επικοινωνίας παρέχουν ένα γρήγορο και απλό τρόπο για να έρθει ο χρήστης σε επαφή, και σας δίνουν την ευκαιρία να απαντήσετε γρήγορα σε τυχόν ερωτήματα. Στην προσπάθεια μας να κάνουμε την εμπειρία του χρήστη πολύ πιο ομαλή, τα στοιχεία επικοινωνίας παρέχουν ένα επιπρόσθετο στοιχείο της αξιοπιστίας μας, που είναι ιδιαίτερα πολύτιμη στον διαδικτυακό κόσμο. Εάν το να έρθει σε επικοινωνία ένας χρήστης με την εταιρία σας καθίσταται δύσκολο, το πιο πιθανό είναι ότι ο χρήστης θα αποχωρήσεις από την ιστοσελίδα σας και δεν θα επιστρέψει, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό όταν κατασκευάζετε την ιστοσελίδα σας.

Συνοπτικό και χρήσιμο περιεχόμενο

Το κείμενο στην ιστοσελίδα σας θα πρέπει να είναι σύντομο, να έχει ενδιαφέρον και το πιο σημαντικό: να έχει σαφήνεια. Αν το κείμενο είναι πολύ μεγάλο και η γλώσσα είναι πολύ περίπλοκη, είναι πιθανό οι επισκέπτες σας να βαρεθούν και να σταματήσουν την ανάγνωση, αφήνοντάς τους το αίσθημα της απογοήτευσης, επειδή η ιστοσελίδα σας δεν τους έχει δώσει τις πληροφορίες που ψάχνανε.

Είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό να τονιστούν οι λέξεις-κλειδιά και οι σύνδεσμοι για να κατευθυνθεί αμέσως ο επισκέπτης στα πιο σημαντικά τμήματα των πληροφοριών. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει προσοχή στα κείμενα της ιστοσελίδας σας και μετά από όλα το κλειδί για να κάνετε τους επισκέπτες σας ευτυχισμένους είναι το καλό περιεχόμενο.

Ενσωματώστε κουμπιά αυτόματου διαμοιρασμού στα κοινωνικά δίκτυα (Social Media Buttons)

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο μοντέρνος χρήστης του διαδικτύου αρέσκεται να μοιράζετε, και μια καλή ιστοσελίδα του δίνει πολλές ευκαιρίες για να το κάνει. Η ενσωμάτωση κουμπιών για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (share, like, follow) καθιστά εύκολο για τους επισκέπτες να περιηγηθούν μεταξύ της ιστοσελίδας σας και των αγαπημένων κοινωνικών πλατφόρμων τους, όπως το Twitter, το Facebook και το Instagram. Εκτός από την ενίσχυση της εμπειρίας του χρήστη, ενισχύει την κίνηση στους λογαριασμούς σας και διευρύνει το κοινό σας.

Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα σας με σκοπό να οδηγήσετε τους επισκέπτες σε άλλες πλατφόρμες ανοίγετε νέα κανάλια προώθησης των υπηρεσιών και προϊόντων σας και δημιουργείτε υπεραξία στην εμπορική σας επωνυμία.

Αυτές οι απλές αλλά αποτελεσματικές πινελιές μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την χρηστικότητα της ιστοσελίδας σας, εξασφαλίζοντας ότι οι επισκέπτες είναι ευτυχείς όχι μόνο όσον αφορά στον χρόνο περιήγησής τους, αλλά μπορεί να επιστρέψουν και στο μέλλον.

Αφού έχετε κάνει όλα αυτά τα πράγματα, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε την ιστοσελίδα σας, και θυμηθείτε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του επισκέπτη, προκειμένου να αξιολογήσει πόσο φιλική προς τον χρήστη είναι πραγματικά η ιστοσελίδα σας.

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη εξειδικευόμαστε στην κατασκευή ιστοσελίδων, στην κατασκευή e-shop και υλοποιούμε ολοκληρωμένες ενέργειες internet marketing και μοναδικές προτάσεις branding.

Επικοινωνία

Istology | Web & Marketing Solutions

Βηλαρά 7, Θεσσαλονίκη, 54627

+30 2310 59 50 40

info@istology.gr

istology.gr